Shin Splints

Wat zijn shin splints?

Shin splints, springschenen of scheenbeenvliesontsteking zijn verzameltermen die worden gebruikt wanneer door sportbeoefening de schenen overbelast raken. We hebben het dan met name over sporten waarbij de impact op de scheen hoog is, zoals hardlopen en springen. Tegenwoordig wordt shin splints ook wel MTSS of Mediaal Tibiaal Stress Syndroom genoemd. Shin splints is een sportblessure van het onderbeen en veroorzaakt pijn in het scheenbeen.

Scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking is een verouderde term, maar helaas nog steeds vaak gebruikt. We gebruiken het woord dan ook liever niet meer, omdat er namelijk geen sprake is van een ontsteking van het scheenbeenvlies, maar waarschijnlijk een overtraining  van de scheenbeenspieren.

Verschillende soorten shin splints 

Shin splints verdelen we in een aantal groepen van meest voorkomende naar minst voorkomend:

  • MTSS (mediaal tibiaal stress syndroom) zit aan de voor-binnenzijde van de scheen

  • Tibialis anterior syndroom of shin splint aan de voor-buitenzijde van de scheen

  • Stress fractuur (botscheurtje scheenbeen)

  • Chronisch Compartiment Syndroom of CECS (Chronic Exertional compartment syndrome)

MTSS Shin splints

MTSS komt het meeste voor. Locatie is op de voor-middenzijde van de scheen. Dit is uitsluitend een sportblessure ten gevolge van hardlopen, voetballen, hockeyen, volleyballen, etc.  In 75% van de gevallen komt het aan beide benen voor, hoewel het soms ook start in 1 been. Hardlopers zijn de grootste risicogroep.  MTSS is te voelen na sportbeoefening en kan later ook tijdens sportbeoefening te voelen zijn.

Tibialis Anterior Syndroom 

Lijkt sterk op MTSS en heeft dezelfde symptomen. Locatie is op de voor-buitenzijde van de scheen en komt vaak in combinatie met MTSS voor. Hardlopers wederom de grootste risicogroep, maar ook lange afstand wandelaars kunnen hier last van krijgen. Dit begint ook met spierpijn in scheen om later over te gaan in pijn in de scheen.

Stress fractuur scheenbeen

Een stressfractuur in het scheenbeen betreft een haarscheurtje in het bot van de scheen. De pijn is vaak op 1 punt aan te wijzen en er is wat zwelling zichtbaar.  Dit komt echter minder vaak voor dan MTSS. Een stress fractuur komt in slechts 1 been tegelijk voor. Vooral hardlopers die lange afstanden rennen (> 30 km per week) hebben hier kans op. Vrouwen iets vaker dan mannen. Een stress fractuur is op een röntgenfoto te zien binnen 14 dagen na het ontstaan van de klacht.

Chronisch Compartiment Syndroom (CECS)

Chronisch compartiment syndroom of CECS betreft een te kleine ruimte van de compartimenten of loges in het onderbeen. Hierbij wordt vaak tijdens sporten een verhoogde of oplopende druk gevoeld die er soms niet uitgelopen kan worden. De grootste groep die dit heeft zijn adolescenten of jong volwassenen (18-21 jaar). Hierbij is een operatie op lange termijn soms de enige oplossing.

Wat te doen tegen shin splints?

Als je shin splints hebt, is er dan iets tegen te doen? Ja, maar niet alle behandelingen zijn succesvol. Vaak wordt er bij de reguliere fysiotherapie gebruik gemaakt van dry needling, massage, oefeningen, shockwave of ultrageluid. Helaas zijn deze methoden niet altijd blijvend effectief. Shin Splint Stop vaak het verschil maken met onze unieke shin splint behandelmethode. Wil je effectief van je shin splints worden verlost?