Shin splints. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Shin splints. De grootste groep die ik dagelijks zie zijn gemotiveerde, doorgaans positief gestemde persoonlijkheden. Een type mens wat van doorbijten houdt.

Deze mensen kenmerken zichzelf ook wel door hun zelfredzaamheid. Het liefst zouden ze alles zélf oplossen. 

Dat is de reden dat ik dagelijks de vraag krijg wat werkt nou wel en wat werkt nou niet bij shin splints? Ik heb de meest gehoorde hulpmiddelen hieronder opgesomd en vertel wat ik er zelf van weet, deels onderbouwd vanuit mijn kennis uit de praktijk en –waar mogelijk- uit de wetenschappelijke literatuur.

Compressie kousen.

Bijna iedereen die shin splints heeft of heeft gehad, heeft deze strakke sokken wel eens geprobeerd. Het is ook erg laagdrempelig: je kijkt even op Google en je besteld een paar in je maat. De prijs van deze kousen loopt uiteen van 19,95€ tot 50 euro.

De meningen van de werkzaamheid van deze kousen onder mijn patiënten zijn erg verdeeld. Het voelt vaak wel wat steviger en daardoor ook veiliger. Echter, de shin splints pijn tijdens en na het lopen gaat er vaak niet mee weg.

Wat is er te vinden in de literatuur?

Te weinig. Er zijn hier en daar wat kleine artikelen te vinden die ook militairen met shin splints (MTSS) beschrijven: (http://wesselzimmermann.nl/profile/artikelen/2013%20Sportcompressiekousen%202.pdf), maar een echt groot gerandomiseerd onderzoek is er niet gedaan. Een goed onderbouwd antwoord is dus niet te geven. Voor nu geldt dus: baadt het niet, schaadt het niet.

Zooltjes

Ook een geprobeerd middel door mijn patiënten. Vaak wel een iets duurder alternatief dan compressiekousen als je deze op maat laat maken (70 – 250 euro)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen extra dempende (gel)zooltjes en op maat gemaakte inlays.

Extra dempende zooltjes hebben op shin splints helaas geen tot zeer weinig effect, terwijl er wel enige evidentie te vinden is voor op maat gemaakte inlays.

Wat hoor ik regelmatig in de praktijk? Te weinig effect van zooltjes, ongeacht of het op maat gemaakte inlays zijn of extra dempende.

Mijn mening? Alleen zolen aanmeten bij shin splints is vaak onvoldoende om de klacht weg te krijgen. Er moet eerst gekeken wordt of iemand wel of geen overpronatie heeft (het naar binnen zakken van het voetgewelf). Want dat is namelijk wel een van de bewezen risicofactoren van MTSS of shin splints: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27729482

Hieruit maken we op dat er 5 belangrijke risicofactoren zijn voor MTSS of shin splints, te weten:

  1. Het vrouwelijk geslacht

  2. Verhoogd BMI

  3. Naviculair drop sign (dus het overproneren van de voet(en)

  4. Eerdere hardloopblessures

  5. Vergrote naar-buitendraaiing van de heup.

Dus zijn zolen wel of geen goed idee? Mijn antwoord is: ja, mits iemand overpronatie heeft van de een of beide voeten. In dat geval is het in ieder geval onderbouwd om te kiezen voor de op maat gemaakt inlegzolen. Tevens ook mogelijk om dit bij Shin Splint Stop te laten doen, kosten: 70 euro per setje.

Heb jij een vraag over een hulpmiddel? Laat het ons weten, wij zullen het voor je opzoeken! info@shinsplintstop.nl