Shin splint voorkomen is niet altijd eenvoudig, enerzijds is het overtraining, anderzijds speelt sportverleden een belangrijke rol. Uiteraard is het ook een deel genetisch bepaald. Daarnaast wordt shin splint vooral gezien bij sporten zoals rennen, springen en soms ook bij snel wandelen of lange afstand wandelen. In veel gevallen gaat het dus om overtraining: te lange afstand, te hoge snelheid, te snelle opbouw of te weinig ervaring.
Toch kun je een aantal dingen zelf doen om de kans op overbelaste schenen kleiner te maken: denk bijvoorbeeld aan krachttraining, goede hardloopschoenen, een opbouwschema bij beginnende hardlopers en bij hardlopers die een marathon willen gaan lopen aan het sportrusten (link inbouwen) schema.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Uit steeds meer studies blijkt dat vooral de warming up een deel van de blessures kan voorkomen. Een goede warming up bestaat uit een aantal voorbereidende oefeningen zoals squatten kan nuttig zijn. Op onze website en social media kan je een aantal oefeningen zien
Krachttraining van je onderbenen draagt bij aan voorkomen van shin splint en is onmisbaar in het herstelproces. Denk hierbij aan krachttraining kuiten, maar ook de hele benen trainen zoals squatten, calff raises en core stability training. Krachttraining van de onderbenen kan je goed combineren met een opbouwschema. Krachttraining wordt erg aanbevolen voor mensen die hardlopen.
Voorkomen is beter dan genezen, daar zijn we het allemaal wel over eens. Indien het toch wat lastiger is om van je shin splints af te komen, kunnen we je als Shin Splint Stop heel waarschijnlijk goed helpen. Klik hier voor de behandeling.
Zoals de tekst al aangeeft: geschikte hardloopschoenen. Dat betekent dat het voor iedereen anders kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan anti-pronatie schoenen bij platvoeten of minimalistisch schoeisel waarbij je op je voorvoet landt. Zowel haklanding als voorvoetlanding zijn beide bruikbaar en het een is niet perse beter dan het andere. In deze regel geldt: het is persoonsafhankelijk.