Shin Splint Symptomen

De symptomen van shin splint variëren van pijn in het scheenbeen tot een beurs of geïrriteerd gevoel in de onderbenen. Dit wordt vooral opgewekt tijdens het hardlopen, springen of snel wandelen en kan uren tot dagen nadien aanhouden. Shin splint begint vaak met spierpijn in het scheenbeen.  De symptomen van shin splint worden vooral in het begin van het sporten gevoeld, voelbaar als stijfheid of pijn in het scheenbeen. Vaak kan erdoorheen worden gelopen. Ca 75% van de mensen met shin splint ervaart de klachten aan beide benen.  

Andere symptomen van shin splint kunnen zijn:

  • Pijn of spierpijn in het scheenbeen tijdens en/of na het sporten
  • Zwelling van de onderbenen of enkel
  • Een krampgevoel in de kuiten
  • Moeite hebben met afwikkelen van de voeten (tot soms klapvoeten)
  • Scheenbeenrand is erg gevoelig bij aanraken
  • Gevoelloze voeten of onderbenen
 

Symptoom spierpijn in het scheenbeen

Shin splint begint vaak met spierpijn in het scheenbeen. Dit is een kenmerk die vooral sporters treft in een opbouwende fase. Denk bijvoorbeeld aan de periode na de zomer of winterstop. De spierpijn in het scheenbeen gaat later vaak over in pijn in de scheen. Symptomen beginnen vaak wat laag in de scheen en trekken later door naar boven in de scheen.  Vaak kan er ook pijn optreden in rust als de sportactiviteit al lang gestaakt is en kan het lijken alsof er spierpijn in de benen is zonder aanleiding.

Shin splints symptomen bij sporters

Shin splints komt het meest voor bij sporten als hardlopen, voetbal, hockey, tennis, korfbal en volleybal. Dit komt omdat bij deze sporten het impact moment groot is. Maar tegenwoordig zien we ook shin splints bij bootcamp en crossfit, vanzelfsprekend.

Symptoom gevoelloze voeten

Meerdere mensen rapporteren gevoelloze voeten, gevoelloze benen of gevoelloze voeten en onderbenen tijdens hun klachtepisode bij shin splints. Hoe dit te verklaren is, is nog niet duidelijk. Wel wordt gedacht aan een tijdelijke verminderde bloedtoevoer in de benen als gevolg van spieren en bindweefsel wat zich te langzaam aanpast. Door de pijn in de scheen verkrampen de spieren en dat kan zorgen voor tijdelijk extra verzuring in de weefsels van het onderbeen.