Shin splints en enkel instabiliteit

Shin splints kunnen in een enkel geval ook mede-verklaart worden uit instabiliteit van de enkel. Hierbij bedoelen we iemand die tijdens sportbeoefeningen of lopen meerdere malen door de enkel is gegaan. We spreken dan van enkeldistorsies of enkelverzwikking. We zien dit het meest terug bij teamsporten zoals voetbal, hockey en volleybal. 

Indien iemand flink door de enkel is gegaan en de enkel dik, gezwollen en later ook blauw verkleurd raakt, is er een flinke verrekking, inscheuring of in het ergste geval zelfs afscheuring van de enkelband(en.) Afhankelijk van de grootte en de kracht die ontstond tijdens de verzwikking, kan er ook botschade in de enkel zijn opgetreden zoals een fractuur van een tussenwortelbeentje of in het ergste geval een stuk van het kuit of scheenbeen zijn afgebroken. 

Na zo’n eerste verzwikking of distorsie van de enkel is het raadzaam om heel rustig op te bouwen en zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat de enkel binnen een jaar opnieuw dubbelklapt. Indien dit succesvol lukt en je gaat gedurende een jaar niet door de enkel heen, dan is het kapsel rond de enkel weer sterk en wordt de kans op opnieuw verzwikken zelfs kleiner. 

Wanneer je een pechvogel bent en je bent een aantal keer door de enkel heen gegaan, binnen het tijdsbestek van een paar jaar, dan wordt het kapsel van de enkel laks en wordt de kans op verzwikking weer groter. Echter, dit zal niet altijd duidelijk klachten op hoeven leveren omdat de enkel dan vaak niet meer dik, gezwollen of blauw wordt. 

Wanneer het kapsel laks is geworden en je bent een sportieveling, zul je vaker met enkelverzwikkingen moeten dealen als onderdeel van je leven. Wanneer het kapsel van de enkel zodanig laks is geworden, hebben stabiliteitsoefeningen vaak geen zin meer. We spreken dan hierbij van enkelinstabiliteit. De enige remedie is het aanschaffen van een enkelbrace met klittenband voor tijdens de sportbeoefening.  Kinesiotape doet hierbij veel te weinig.

Het mechanisme achter shin splints en pertinente enkelinstabiliteit is dat door de laksheid van het enkelkapsel de scheenbeenspieren extra spanning gaan genereren om de stabiliteit van de enkel te kunnen waarborgen. Ben je bijvoorbeeld aan het hardlopen met een instabiele enkel, dat zorgen de scheenbeenspieren voor het waarborgen van de stabiliteit van de enkel. Echter, dit kan problemen opleveren doordat de spanning constant veel te hoog is. Hierbij kunnen dan vervolgens ook shin splints ontstaan. De oplossing kan zijn: behandelen of het gebruiken van een brace rond de enkel of een combinatie van beiden.