Shin splints tapen

Kinesiotape of kinesiologietape is een laagdrempelige, goedkope en veilige manier van een shin splints bestrijding. De meeste fysiotherapeuten en sportverzorgers op de lokale voetbalvereniging  kunnen wel een shin splint tapen. Het is daarom ook een veel gezien fenomeen bij sporters met beginnende shin splint.  De meestal kleurrijke kinesiotape kunstwerken op de schenen roept echter ook een hoop vraagtekens op. De vraag van veel patiënten is dus ook: doet die kinesiotape überhaupt iets met je schenen?

Het antwoord op die vraag is makkelijk te beantwoorden: Dat weten we niet. Er zijn in de kwalitatieve wetenschappelijke databanken een aantal kleine studies te vinden die een licht positief effect beschrijven (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/247266840) Er wordt gesuggereerd dat het de druk op de binnenzijde van de schenen wat minder maakt. Echter is het effect nog onduidelijk te verklaren.

Andere studies die gedaan zijn naar kinesiotape of kinesiologietape bij shin splints suggereren dat het de naviculaire drop ofwel de pronatie van de voet (doorzakken van het voetgewelf) vermindert bij shin splins (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704854/) . Naviculaire drop of (over)pronatie van de voeten wordt namelijk geassocieerd met een verhoogde kans op MTSS of shin splints. En inderdaad bleek uit deze studie dat een bepaalde manier van tapen bijdroeg aan de verminderde naviculaire drop van de voet. Of dit ook shin splints voorkomt of geneest, is echter niet te zeggen.

Kinesiotape shin splints

In de reguliere fysiotherapiepraktijk zijn de meningen omtrent de kinesiologietape bij shin splints ook behoorlijk verdeeld. Een voorbeeld uit de praktijk is dat de tape het bovenliggende huid ten opzichte van het onderliggende bindweefsel optilt en daardoor minder pijnprikkels doorgeeft aan het ruggenmerg.

Weer andere meningen over kinesiologietape zijn bijvoorbeeld dat het de proprioceptieve zenuwvezels juist weer stimuleert. Dit houdt kort gezegd in dat de kinesiologietape de sensorische of gevoelsinformatie vanuit het onderbeen beter doorgeeft aan het ruggenmerg en het brein, waardoor je beter aanvoelt hoe je bijvoorbeeld je voet wegzet. Op zich komt dit aardig overeen met eerdere bevindingen uit de studies die eerder genoemd zijn in op deze pagina.

Onze mening omtrent kinesiotape is eenvoudig: probeer het zeker uit als je dat wilt, baat het niet, dan schaadt het niet. Bij Shin Splint Stop gebruiken we doorgaans geen kinesiotape. Niet omdat we er geen slechte ervaring mee hebben, maar vooral omdat we nagenoeg altijd goede resultaten zien zonder de mooie kleuren tape te gebruiken. Bovendien zijn de meeste sporters niet graag afhankelijk van een tape of een steunzooltjes. Een kleurrijke oplossing bij Shin Splint Stop hebben we dus niet, wel een effectieve.